MENU

KOTA BHARU - Lembah Binjai bakal dimajukan menerusi perjanjian persefahaman (MoU) MPKB-BRI dengan syarikat AUEI Teras Holdings Sdn Bhd bernilai kira-kira lebih RM100 juta.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata, pembangunan Bandar Institusi Pelancongan Lembah Binjai tersebut dijangka bakal merancakkan pembangunan ekonomi di sekitar Parlimen Kubang Kerian, khasnya di Dun Demit.

“Dengan keluasan tanah kira-kira 200 hektar, Lembah Binjai ini akan membabitkan pembangunan perumahan bagi fasa pertama untuk memberi kemudahan kepada penduduk sekitar Parlimen Kubang Kerian.

“Fasa pertama projek ini akan dilaksanakan selepas majlis pecah tanah yang disempurnakan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakub pada 4 Februari ini, malah pembinaan pasar baru Kubang Kerian dinamakaan Pasar Tok Kenali dijangka memberi kemudahan kepada 500 peniaga.

“Bagi fasa kedua hingga kelima, secara keseluruhan ia memastikan Lembah Binjai pesat membangun sebagai bandar Institusi Pelancongan bertaraf moden,” katanya, di sini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis MoU antara MPKB-BRI dengan syarikat AUEI teras Sdn Bhd yang diwakili Pengarah Urusannya, Rita Sarbani Ismail.

Turut hadir, Yang Dipertua MPKB-BRI, Datuk Zamri Ismail, Setiausahannya, Nik Mohamed Noor Nik Ishak dan Adun Demit, Mumtaz Md Nawi dan Penasihat AUEI Teras Holdings Sdn Bhd, Ir Nik Mohd Amin Nik Taib.

Abdul Fattah berkata, pada masa ini, proses pengambilan tanah sudah berjalan dengan lancar dan pembiayaan projek pula dibiayai seratus peratus oleh syarikat berkenaan, sekaligus membantu pihak kerajaan negeri dalam usaha memajukan lokasi Lembah Binjai dengan pembangunan moden.

Sementara itu, Rita Sarbani berkata, syarikatnya yang beribu pejabat di Kubang Kerian sudah melaksanakan pelbagai projek perumahan termasuk pembinaan apartmen dan bazar perniagaan. - Sinar Harian

                                                            Klinik Disini untuk paparan gambar seterusnya